de jonge historie..

De nederzetting Alcmaer is van oudsher gebouwd op een zandrug, ook wel “Oude duin” genoemd. Dit gebied bestond toendertijd voornamelijk uit veen- en kleigronden waardoor er vele moerassen waren. In die periode stroomden er vele waterlopen die de afvoer van het overbodige water verzorgden.

De Oer-IJ liep in het zuidelijke deel van Alcmaer naar Castricum waar het uitmondde in een zeegat. Na het dichtslibben van het veenriviertje ontstonden er in dit gebied poelen die later meren vormden. Deze meren werden verbonden door een waterloop, “de Die”. Dit veenriviertje kwam via de Boekelermeer, Kooimeer en het Achtermeer de stad binnen. En stroomde via de Blekerskade, Baangracht en de Mientgracht naar een ander veenriviertje “de Rekere”. Deze waterloop stond in verbinding met de Noordzee. Inmiddels bestaat de Die in Alkmaar niet meer als riviertje, maar her en der in Noord Holland kom je nog steeds de naam tegen bij diverse waterstromen en meertjes. De Die is eigenlijk ook een verbastering van "Het IJ"

Rond 1960 werd de wijk Overdie gebouwd in Alkmaar. Deze wijk ligt aan de andere kant van het veenriviertje “de Die”. Over De Die. In deze mooie, bijzondere volkswijk hebben de oprichters van deze brouwerij hun jeugdelijke jaren mogen beleven.

Als eerbetoon aan het veenriviertje “de Die” is de naam van deze brouwerij ontleend:  Alcmaersche Bierbrouwerij "de Die" zag op Zondag 5 juli 2015 het levenslicht met als doel ambachtelijke speciaalbieren te produceren met een hang naar het verleden.

17 mei 2017 is een belangrijke dag in de prille geschiedenis van onze brouwerij. Op deze datum werd onze eerste officiële bier gepresenteerd: Dirk Duyvel Blond. Sindsdien is dit bier verkrijgbaar in Alkmaar en omstreken.

Zonder verleden is er geen toekomst. Speciaalbier uit Alkmaar is op de weg terug. Proost!

Brouwerij de Die, speciaalbier uit Alkmaar
Beleef alkmaars bier!